Terörle Mücadelede Türkiye Irak Arasındaki İşbirliği

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

 

 Bu yazı 19.08.2024 tarihinde yayınlanmıştır.

*Mithat Işık/SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü

 

Ankara ve Bağdat bir süredir terörle mücadele başta olmak üzere, su meselesi, kalkınma yolu projesi, ekonomik konular gibi birçok konuda iş birliği yapmak için görüşmeler yapıyor. Görüşmelerin ilk adımı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 27 Nisanda Irak’a yaptığı ziyarette imzaladığı anlaşma ve mutabakat zaptı ile başladı. Adım adım ilerledi. İmzalanan anlaşma metni iki ülkenin güvenliği başta olmak üzere, ekonomi, ticaret, su, enerj, ulaşım, elektrik üretimi gibi konularda iş birliği temel konuları kapsıyordu.

15 Ağustos 2024 günü Ankara’da iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanları, istihbarat yetkilileriyle yüksek düzeyde güvenlik mekanizması toplantısı yapıldı. İki ülke savunma bakanları askeri, güvenlik, işbirliği ve terörle mücadele mutakabat zaptını imzaladılar.

Terör örgütü PKK artık Irak’ı da  rahatsız ediyor. PKK terör örgütü Irak topraklarında da yayılmacı bir politika izliyor. Iraklı yetkililer terör örgütünün bu amacını açık ve net biçimde gördüler. Terör örgütü Irak’ta siyasi partilere de sızmaya başladı. Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde yaptığı operasyon bölgeleri dışında Süleymaniye-Sincar gibi bölgelerde de örgüt etki alanını genişletmeye çalışıyor. Bütün bu gelişmeler nedeniyle Irak hükümeti Aralık ayında PKK terör örgütünü tehdit olarak gördü. Mart ayında yasaklı örgüt ilan etti. Irak hükümeti PKK ile ilişkisi olan partileri ve Sivil Toplum örgütlerini de yasakladı ve mallarına el konulacağını açıkladı. Türkiye ve Irak Bağdat’ta bir ortak koordinasyon merkezi kuracak. Bu merkezde bir Türk, bir Iraklı komutan bulunacak. Bu komutanlar kendi ülkelerinin komutanlıklarına bağlı olarak görev yapacak. Komutanlar arasında hiyerarşik yapı olmayacak. Koordinasyon merkezinde istihbarat paylaşımı ve askeri planlamalar yapılacak. Terörle mücadelenin birlikte yürütülmesi sağlanacak.

Türkiye’nin Başika’da bulunan üssü faaliyetine devam edecek. Irak askerleri bu askeri üste eğitilecek. Irak askerlerinin Başika askeri üssünde eğitim alması Irak ordusunun terörle mücadeledeki etkinliğini artıracaktır. Irak ve Türkiye’nin birlikte terörle mücadelesi aşama aşama ilerleyecek, zaman içerisinde Irak ordusu kendi sınırlarını etkili bir şekilde koruma aşamasına gelecektir. PKK terör örgütü Irak ve Türkiye’de hasım ülkelere hizmet eden taşeron bir örgüt haline gelmiştir. PKK terör örgütü ipleri başkasının elinde olan bir örgüt haline gelmiştir. Bu örgüt silah kaçakçılığı, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı başta olmak üzere her türlü suça bulaşmıştır.

Irak son 40 yılda pek çok sorunlar yaşamıştır. Irak’ın yaşamış olduğu aşağıdaki sorunlar terör örgütünün Irakta yayılmasına neden olmuştur;

-Irakta uzun bir süredir yaşanan yönetimsel sorunlar,

-ABD’nin Irak’ı işgali ve yaşanan iç savaş,

-Merkezi Irak hükümeti ile IKBY arasındaki sorunlar,

-Irak anayasasına göre statüsü belli olmayan Sincar-Kerkük gibi itilafli bölgeler,

-Merkezi Irak hükümeti ile IKBY arasındaki petrol gelir paylaşımındaki problemler,

-40 yıldır işgal ve iç savaş nedeniyle ülkede artan işsizlik,

-İstihdam meselesi,

-Terör örgütünün yerleşmeye çalıştığı, kuzeydeki bölgenin dağlık olması, ulaşım güçlüğü, İran-Irak savaşı,

-Kürdistan Demokratik partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki güç mücadelesi gibi sorunlar nedeniyle PKK terör örgütü önce Irak’ın kuzeyine Metina-Gara-Zap-Hakurk-Haftanin gibi bölgelere yerleşti. Daha sonra Irak’ın içlerine doğru yayıldı.

Irakta oluşan yeni yönetim 40 yıl önceki duruma gelmek ve sınırlarını korumak istiyor. Bu konuda kararlı ve istekli. Bu durum Türkiye ile Irak arasında işbirliği yapılmasını sağlıyor.

Terörle mücadele başta olmak üzere bölgemizde güvenlik, refah ve huzurun sağlanması ve kalıcı olması için Türkiye-Irak-İran-Suriye ve Körfez ülkelerinin etkin işbirliği yapmaları gereklidir. Bu işbirliği yapıldığı takdirde başta ABD olmak üzere tüm yabancı güçler bölgeyi terk etmeye mecbur kalacaktır. Bu birlikteliğin ilk adımı Türkiye-Irak arasında atılmıştır.

 

 

 

Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA